Prav posebno leto

Leta 2022 in sezone, ki je pred nami se prav posebno veselimo. Za to imamo več, zelo dobrih  razlogov.

Najprej bi želeli izpostaviti, da podjetje Prijon GmbH letos praznuje 60 letnico. Toni Prijon je zgodovino športa začel pisati že davnega leta 1946, ko je, takrat še v Sloveniji, izdelal svoj prvi kajak, v katerem je sam tudi sam tekmoval. To je bil začetek njegove uspešne športne poti, ki jo je kasneje nadaljeval v Nemčiji. Veljal je za enega izmed najboljših svetovnih kajakašev in kot izjemno nadarjen konstruktor je leta 1962 v Rosenheimu Toni Prijon odprl svojo delavnico skupaj z ženo Lotte. Danes, 60 let kasneje, podjetje še naprej uspešno vodi njegov sin Toni Prijon mlajši. Tam, kjer se je vse skupaj začelo – v Rosenheimu. Ponosni smo, da smo majhen delček te uspešne zgodbe postali tudi mi.

Poleg že omenjene obletnice, letos slavi tudi znameniti prijonov kajak Taifun. Leta 1982 je Toni Prijon športnem trgu predstavil Taifun, prvi vpihan kajak za divje vode, izdelan iz plastike HTP, ki je v športu povzročil pravo revolucijo. S povsem novim materialom in načinom izdelave je postavil nove standarde veslanja na divji vodi in s tem meje mogočega prestavil za nekaj letvic višje. Legendarni, sedaj že upokojeni model kajaka, si lahko do konca leta ogledate tudi v Tehniškem muzeju v Bistri, kjer je del razstave Tehnika za šport.

In nenazadnje letos praznuje tudi naš center. Polnih, okroglih 10 let. In ker tudi to ni mala stvar, bomo tudi o tem še govorili. Spremljajte nas!

Fotografija: Matjaž Lužar

Kajakaš: Luka Reberšak